Διαδρομές με αυτοκίνητο στη Φολέγανδρο

Έχοντας σαν σημείο εκκίνησης τη Χώρα, σας προτείνουμε τις εξής διαδρομές:

Απόσπασμα από τον χάρτη της Φολεγάνδρου - Περιοχή Λιβάδι
Λίγα χιλιόμετρα από τη Χώρα συναντάμε τον οικισμό του Καραβοστάση, το λιμάνι του νησιού και την παραλία Χοχλίδια. Είναι η κεντρική παραλία του λιμανιού, ιδανική για οικογένειες αφού λίγα μόλις μέτρα μακριά υπάρχουν καφέ και ταβέρνες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκουμε την παραλία της Βάρδιας. Φεύγοντας από το λιμάνι και με προορισμό το Λιβάδι, συναντάμε 3 μικρότερες παραλίες, όλες τους όμως εξίσου πανέμορφες. Το Λατινάκι με τους κολπίσκους του που δημιουργούν μικρές ιδιωτικές παραλίες, του Βιτσέντζου με τα κρυστάλλινα νερά και τέλος το Πουντάκι, παραλία πιο απομονωμένη από τις υπόλοιπες, ιδανική γι’ αυτούς που αποζητούν ησυχία. Τέλος, φτάνουμε στο Λιβάδι, άλλη μια παραλία με εύκολη πρόσβαση ιδανική για οικογένειες.
Απόσπασμα από τον χάρτη της Φολεγάνδρου - Περιοχή Λιβαδάκι
Προορισμός μας η Αγκάλη, μια από τις νότιες παραλίες του νησιού και αυτή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Στην Αγκάλη, εκτός από την πανέμορφη παραλία με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, θα βρείτε αρκετές ταβέρνες, ουζερί και καφετέριες. Από εδώ θα πάρετε και το καραβάκι για να πάτε στην παραλία του Αγ. Νικολάου και στο Λιβαδάκι, δύο εξίσου μαγευτικές παραλίες που σίγουρα θα επισκεφθείτε περισσότερες από μία φορές. Τέλος, αριστερά από την παραλία της Αγκάλης θα βρείτε το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία Φηρά, ενώ στα δεξιά το μονοπάτι που οδηγεί στη παραλία του Γαλύφου.
Απόσπασμα από τον χάρτη της Φολεγάνδρου - Περιοχή Άγιος Γεώργιος
Φεύγοντας από τη Χώρα και αφού περάσουμε τον οικισμό Άνω Μεριά, έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της διαδρομής προς την παραλία Αμπέλι (δυτικά) και της διαδρομής προς τις παραλίες Λυγαριά και Άγ. Γεώργιος (βόρεια). Για τις δύο αυτές διαδρομές σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα όχημα 4x4, καθώς θα συναντήσετε ένα σχετικά δύσβατο χωματόδρομο. Παρ' όλη τη δυσκολία της διαδρομής και οι 3 παραλίες θα σας ανταμείψουν.


Συνδυαστικές διαδρομές

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας έχουμε να προτείνουμε τις εξής 3 παραλίες:

Απόσπασμα από τον χάρτη της Φολεγάνδρου - Περιοχή Βορινά
Όπως μαρτυράει και η ονομασία της, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Ξεκινώντας από τη Χώρα, περνάτε τους Μύλους στο δεξί σας χέρι και πριν τη στροφή για την παραλία της Αγκάλης υπάρχει στα δεξιά πινακίδα για την παραλία Βορεινά. Το μονοπάτι ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο και απέχει 30 λεπτά περίπου από την παραλία.
Απόσπασμα από τον χάρτη της Φολεγάνδρου - Περιοχή Σερφιώτικο
Άλλη μια παραλία της βόρειας πλευράς του νησιού. Φτάνοντας στον οικισμό της Άνω Μεριάς και αφού περάσετε την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, κάνετε δεξιά στην πρώτη διασταύρωση και στο τέλος του δρόμου θα βρείτε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο Σερφιώτικο.
Απόσπασμα από τον χάρτη της Φολεγάνδρου - Παραλία Κάτεργο
Ίσως η ωραιότερη παραλία του νησιού. Για να φτάσετε στο Κάτεργο έχετε δύο επιλογές. Είτε να πάρετε το καραβάκι από τον Καραβοστάση είτε να πάτε με το αυτοκίνητο μέχρι τον οικισμό Λιβάδι. Προχωρήστε ώσπου να βρείτε στα αριστερά σας την πινακίδα για Κάτεργο και έπειτα να ακολουθήσετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στην παραλία ύστερα από περίπου 30 λεπτά.